joi, 26 noiembrie 2015

Traditia Spiritului si Spiritul Traditiei

Activitatea s-a desfasurat in parteneriat cu biserica “Nasterea Domnului si Sfantului Apostol Andrei” din Ploiesti, cu largul aport al parintelui paroh Chilan Ion.
Parintele a prezentat elevilor elementele de arhitectura a bisericii, cu motive tematice ca bradul sau franghia, motive tipice spatiului nostru romanesc.
Pictura bisericii are drept personaje poporul imbracat in costume dacice, un arc peste timp al asumarii radacinilor noastre spirituale.
Parintele paroh a prezentat copiilor muzeul bisericii, un muzeu in care se pastreaza cu grija straie, obiecte de decor si gospodarie taraneasca, toate originale si tipic representative pentru regiunile istorice romanesti.
Elevii s-au imbracat in straie populare din Oltenia, Muscel, Muntenia si Maramures.
Elevii au prezentat  in limba engleza piesele principale ale unui costum traditional, semnificatia oualelor incondeiate din Maramures, mancarurile specific romanesti etc.
Parintele a explicat copiilor semnificatia crestina a numelor de la Catalin/ Catalina adica Sfanta Ecaterina la Gheorghe si Maria.
Elevii au invatat ce inseamna lada de zestre, costumul de Duminica, zi de sarbatoare si de mers la biserica.
S-a subliniat legatura dintre romani si meleagurile pe care le locuiesc, legaturi care se regasesc in motivele florale si geometrice ale straielor populare din toate regiunile locuite de romani.
S-au pus intrebari, s-a rectionat spontan, intr-o atmosfera ralaxata si creativa.
S-a citit un eseu despre “Romania profunda” si o eleva a scolii noastre a interpretat minunat si live piesa “Ionel si Marioara”.
Consider ca activitatea a fost una reusita, din genul “fiecare invata de la fiecare”, si care a pus in relief simbioza dintre cultura si spiritualitatea daco-romana si elementele crestinismului primar, orthodox, care a facut posibila identitatea noastra romaneasca.
Pozele si filmarile facute cu acest prilej vor constitui baza unui material de diseminare a acestei activitati la nivelul clasei a VIII a D , clasa unde coordonatoarea acetui eveniment, doamna profesor Raduica Maria Cristiana este profesor diriginte.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu