vineri, 19 februarie 2016

Festivalul muzical

TEMA: „Cântece şi colinde tradiţionale româneşti, specifice sărbătorilor de iarnă”
Organizatori: Prof. Stanciu – Mazilu Nicola (Educaţie muzicală)
                        Prof. Păcuraru Iuliana (Limba şi literatura română)
Data desfăşurării: 16 Decembrie 2015
Participanţi:  13 elevi – ciclul gimnazial – artişti concurenţi;
                        8 elevi – membrii Corului „Clopoţel” (corul şcolii) – invitaţi;
                        Colectivul clasei a VI-a B (gazde) – 24 spectatori
Argument: Decembrie este luna cea mai frumoasă din an. Este încărcată de bucurie şi de magie: bucurie, pentru că sărbătorile acestei luni sunt guvernate de Moş Nicolae şi Moş Crăciun, care, în generozitatea lor, nu uită pe nimeni, mic sau mare, şi vorbim despre magie, referindu-ne la Naşterea Pruncului Iisus, eveniment pe care îl aşteptăm cu multă emoţie în suflete în fiecare an. Acestea sunt motivele pentru care am considerat oportun să iniţiem un Festival în cadrul căruia cântecele de iarnă şi colindele să se transforme în bucurie şi magie.   
            Festivalul nu a urmărit doar derularea momentelor artistice, el s-a concretizat într-o activitate mult mai complexă, având obiective foarte bine gândite, care să acopere activitatea tuturor participanţilor: :
-         artiştii concurenţi să prezinte momente atractive, inedite, mobilizând publicul;
-         interpretarea şi ţinuta să confere calitate actului artistic;
-         îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor de organizare revenite colectivului gazdă.
Pentru a responsabiliza în actul artistic pe toţi participanţii şi a simţi real emoţia momentului, ne-am gândit ca sarcina organizatorică şi de regie să revină colectivului clasei a VI-a B. Ei au aranjat clasa, au ornat-o şi au aşezat scaunele în maniera sălii de spectacol, conferind veridicitate momentelor artistice. Copiii s-au mobilizat exemplar, împărţindu-şi rolurile, pentru ca treaba să fie făcută cu conştiinciozitatea unor adevăraţi profesionişti. După ce au terminat, copiii s-au aşezat pe scaune, transformându-se în spectatori.
Desfăşurarea activităţii: Ca orice festival, şi acesta a fost coordonat de un juriu: doi profesori Nicola Stanciu – Mazilu şi Iuliana Păcuraru şi un reprezentant din rândul elevilor, Radu Andreea (cls. a VII-a B), cu experienţă muzicală, premiată în cadrul concursurilor şi festivalurilor de muzică. S-au făcut bileţele, stabilindu-se intrarea fiecărui participant. Datorită acestei minuţioase organizări elevii artişti, aleşi din toate clasele, au avut mari emoţii, trăind la maxim fiecare clipă a apariţiei lor pe scenă.
Cu toate acestea, au reuşit să-şi învingă tracul şi să-şi prezinte momentele artistice,  fiind răsplătiţi cu aplauze de publicul spectator.
Cum se întâmplă la orice Festival, a existat şi la noi un moment surpriză, invitaţi fiind membrii Corului CLOPOŢEL al Şcolii Gimnaziale „George Emil Palade”. Din repertoriul corului dirijat de prof. Nicola Stanciu – Mazilu, menţionăm colindele de Gh. Cucu, colinde vechi din preţiosul tezaur românesc, apărute în anul 1932.
Festivalul a fost un succes pentru toţi: elevii artişti au putut simţi la propriu emoţiile resimţite de oricine care păşeşte pe o scenă şi se prezintă în faţa unui auditoriu, fiecare primind o diplomă, care să ateste participarea la festival; elevii spectatori s-au comportat select ca într-o adevărată sală de spectacol, iar finalul marcat de apariţia corului a adus o stare de relaxare şi antren tuturor, evidenţiind în mod special calităţile pe care trebuie să le aibă artiştii profesionişti – corul având în palmares numeroase apariţii în spectacole, festivaluri şi concursuri.
La sfârşit, respectând tradiţia colindatului, toată lumea a primit din partea profesorilor covrigi şi dulciuri, dar cel mai frumos şi preţios cadou va rămâne amintirea acestei activităţi încărcată de sensibilitate, emoţie, bucurie şi magie... cu speranţa că se va repeta. 

   A consemnat pentru dumneavoastră, Nicola Stanciu – Mazilu, prof. de Ed. muzicală 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu