Activitati extracurriculare

        Ziua Europei

9 Mai este Ziua Internaţională a Europei. Aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007 a determinat o deschidere către nou, o oportunitate de a ne   alinia la standardele europene ale culturii, civilizaţiei, dezvoltării.  

Patriotism

Zilele de 1 Decembrie – Ziua Naţională României, 24 Ianuarie – Ziua Unirii au fost mereu în atenţia noastră. Emisiuni radiofonice, recitări de poezii patriotice, interpretări de scenete ne-au amintit de faptele de vitejie ale poporului ramân.



83 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu

  “Oamenii sunt păsări cu aripile crescute înlăuntru.”(Nichita Stănescu)

          Pornind de la cuvintele de suflet spuse chiar de marele poet Nichita Stanescu, am hotarât noi, elevii clasei a IV- a A, să omagiem 83 de ani de la nașterea sa chiar în ziua în care ,dacă ar fi trăit, i-ar fi implinit: 31 martie.  Prin activitate s-a dorit a se realiza un moment de aducere aminte a creațiilor poetului dar și de informare a elevilor cu privire la viața și activitatea literară a acestuia. Momentul de mare încărcătură emoțională s-a desfășurat în sala de lectură a bibliotecii noastre unde doamna bibliotecară Năstase Clementina ne-a pus la dispoziție volume ce conțin creațiile lui Nichita Stănescu.

          Am citit poezii, am lecturat informații despre viața sa, am privit fotografii de familie aparținându-i, am ascultat melodii pe versuri scrise de marele poet – totul a fost o încăntare atât pentru elevii mei cât și pentru mine. Binențeles că activitatea nu putea să se finalizeze decât prin recitarea poeziei mele de suflet pe care vreau să cred că am  așezat-o bine și în sufletele elevilor mei.

CEA MAI SCUMPĂ DE PE LUME – NICHITA STANESCU

Spune-mi, care mamă-anume
cea mai scumpă e pe lume?
Puii toti au zis de păsări,
zarzării au zis de zarzări,
peștișorii, de peștioaică,
ursuleții, de ursoaică,
șerpișorii, de șerpoaică,
tigrișorii de tigroaică.
Mânjii toți au zis de iepe,
firul cepii-a zis de cepe
nucii toți au zis de nucă,
cucii toți au zis de cucă,
toți pisoii, de pisică
iară eu, de-a mea mamică!

Orice mamă e anume
cea mai scumpă de pe lume!
                                                                                                                      Învățător Vișoiu Florentina







Ziua Mondială a Mediului


          Este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței "Ecologia Umană" de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al "Programului pentru Mediu" al Națiunilor Unite (UNEP). Peste 100 de țări, printre care și România,  au sărbătorit duminică, 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului, eveniment al cărui slogan este în acest an  ,,Șapte miliarde de vise. O singură planetă. Consumă cu grijă”.
          În fiecare ţară, Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită diferit. De exemplu, cetăţenii din Ankara sunt invitaţi la un picnic tradiţional în cadrul căruia fiecare trebuie să planteze cîte un copac. În Egipt, Membrii Institutului de protecţie a mediului împreună cu reprezentanţii Bibliotecii Alexandria organizează întîlniri în aer liber, în cadrul cărora discută subiecte legate de protecţia mediului înconjurător. În Polonia se organizează expoziţii de fotografii, în Grecia un Campionat Verde de Tenis, iar în Anglia, toţi angajaţii primesc sfaturi despre cum să protejeze mediul, economisind energia acasă şi la serviciu.
          În România, Ziua Mondială a Mediului a fost marcată de o serie de acțiuni de informare, conștientizare și educație ecologică, derulate la nivel local și central atât de către autorități, cât și de organizațiile non-guvernamentale de mediu.
          Această zi reprezintă un bun prilej pentru a ne aminti încă o dată şi de a reflecta asupra importanţei conservării resurselor planetei, a folosirii lor cât mai eficiente atât din perspectiva epuizării acestor resurse cât şi a consecinţelor pe care nesăbuinţa noastră le are asupra mediului: schimbări climatice, ploi acide, încălzire globală, etc.).
prof. Laura Calota

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu