miercuri, 20 ianuarie 2016

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Denumirea activității: „1 Decembrie – Ziua Națională a României
Clasele a VIII-a A și a VIII-a B (31 elevi)
Profesori : Radu Nicoleta și Stanciu – Mazilu Nicola
Data: 25.11.2015

Argument

Alegerea acestei teme pentru activitatea desfășurată a fost făcută dintr-o rațiune simplă : apropierea zilei de 1 Decembrie. Anul acesta se împlinesc 97 ani de la Marea Unire și tot în acest an școlar o să întâmpinăm un alt eveniment cu conotații istorice importante : 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Activitatea  „1 Decembrie – Ziua Națională a României”  este o parte a unui ansamblu de activități pe care Catedra de Istorie le susține în cursul acestui an școlar.
 Ceea ce a făcut specială această activitate a fost diversitatea abordărilor (istoric, artistic), lipsa monotoniei în derularea ei și implicarea extraordinară a elevilor.
Obiectivele urmărite prin desfășurarea acestei activități au fost :
-        Punctarea unor evenimente istorice de o deosebită importanță pentru istoria națională în vederea însușirii de către elevi;
-        Evidențierea frumuseții cântecelor și poeziilor patriotice;
-        Demonstrarea faptului că sentimentul patriotic este unul care dăinuie în timp și sălășluiește în inima fiecărui român.

Descrierea activității

Activitatea s-a desfășurat sub forma unui mic spectacol, care a inclus cântece și poezii patriotice interpretate și recitate de elevii clasei, în strânsă legătură cu prezentarea momentelor principale ale firului istoric, evidenţiind formarea statului național unitar român.
Activitatea a debutat cu interpretarea Imnului Național, apoi au fost interpretate cântece precum : Hora Unirii; Drum bun, drum bun, toba bate!; Basarabia – de Olga Bruja; Cântă cucu bată-l vina – Grigore Lese ; Transilvanie frumoasă; Treceți batalioane române Carpații, Limba noastră.  Coordonarea corului de copii ai clasei s-a făcut de către profesor dr. Stanciu Mazilu Nicola (Educaţie muzicală). Dinamismul momentelor artistice au fost puse în evidenţă de diversitatea şi maniera de interpretare, pe parcursul activităţii, copiii fiind acompaniați de către doamna profesor, la chitară şi unul dintre elevi, Frâncu Alexandru, la orgă. Partea  artistică s-a împletit cu firului istoric, creând o sensibilă broderie ilustrată, în care imaginile adecvate pregătite şi prezentate de profesor dr. Radu Nicoleta (Istorie), ne-au făcut pe toţi cei prezenţi să simţim că trăim parcă în vârtejul timpului.
Elevii au dat citire actelor de unire a provinciilor românești. De asemenea, au recitat poezii patriotice precum : Urcă Basarabia pe cruce, de Adrian Păunescu; Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, de Mihai Eminescu; În limba ta, de Grigore Vieru.
Copiii au făcut Hora Unirii și au interpretat cântecul Drum bun, drum bun, toba bate!,  în cadenţa paşilor dictată de ritmul cântecului şi salutând drapelul ţării, precum soldaţii la paradă.
Elevii s-au dovedit a fi afectiv şi efectiv implicați, mai ales că activitatea a îmbrăcat o altă formă decât cea tradițională, cu care erau obișnuiți la orele de curs. Dovada implicării lor s-a materializat în orele de pregătire a activității, la care au venit fără constrângere şi prin faptul că s-au îmbrăcat corespunzător evenimentului purtând cu mândrie în dreptul inimii, tricolorul românesc.
Invitații, care au participat la activitate au fost profesorii diriginți ai claselor a VII-a și a VIII-a, directorul adjunct al școlii (prof. Aurelia Burlan) și domnul colonel Constantin Chiper, reprezentant al Asociației Județene „Cultul Eroilor”.
Copiii au fost foarte fericiţi şi mulţumiţi datorită faptului că activitatea a fost onorată de prezenţa invitaților, care le-au admirat şi apreciat munca, iar părinții au înţeles însemnătatea acestei activităţi, susținându-i moral şi material.
Activitatea, cu siguranță, va rămâne în mintea copiilor, care vor regândi, într-o manieră mult îmbunătăţită, conceptul de  patriotism, vor manifesta respect pentru valorile materiale și spirituale ale poporului român.


Au consemnat pentru dumneavoastră profesorii coordonatori ai acestei minunate activităţi, Nicoleta Radu şi Nicola Stanciu – Mazilu.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu